



FINAL DISSEMINATION EVENT OF SENS4ICE PROJECT



O DIRECTORATE-GENERAL FOR RESEARCH AND INNOVATION OF THE EUROPEAN COMMISSION, BUILDING CDMA

Rue du Champ de Mars 21, 1050 Bruxelles

The Final Dissemination Event is addressed to professionals involved in any aspect of aircraft icing, from research & innovation, through ground and flight tests until icing certification.



SENS4ICE stands for SENSors and certifiable hybrid architectures for safer aviation in ICing Environment.

The SENS4ICE consortium is pleased to invite you to the Final Dissemination Event of the project to present its final results contributing to safer aviation in icing environment!

Top-class research and industry experts will share their views on the technologies that were developed to detect SLD icing conditions, either aiming to detect ice accretion on the aircraft or relevant atmospheric icing conditions. A hybrid ice detection was also developed, combining different detection technologies, including an indirect ice detection algorithm based on online aircraft flight performance evaluation. Our experts will also showcase the results from the icing wind tunnel and flight test campaigns that were performed during the project. And of course, there will be plenty of room for exchange and networking, including elaborating future research needs.

Industry meets research - a formula that guarantees highly interesting discussions!

The event will be public and without registration fees. However, registration is mandatory.



TO SIGN UP, PLEASE USE THE FOLLOWING FORM:

SIGN UP

LOOK OUT FOR THE UPDATES ON THE EVENT ON OUR WEBSITE AND LINKEDIN:

www.sens4ice-project.eu

in SENS4ICE project











AGENDA OF THE EVENT

TIME	DURATION	ITEM	SPEAKER
8:30	30 min	Registration to enter building, welcome coffee	-
9:00	10 min	Welcome by European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA)	Hugues Felix, CINEA
9:10	25 min	Overview of SENS4ICE project: SENSors and certifiable hybrid architectures FOR safer aviation in ICing Environment	Carsten Schwarz, DLR
9:35	25 min	Supercooled Large Droplet (SLD) icing wind tunnel tests results	El Hassan Ridouane, Collins Aerospace
10:00	25 min	Networking break	-
10:25	50 min	SLD icing flight test campaigns results including atmosphere characterization	Aurélien Bourdon, CNRS Daniel Martins da Silva, Embraer Johannes Lucke, DLR
11:15	30 min	lcing detection technologies evaluation: • Hybrid Ice Detection • Indirect Ice Detection	Annagrazia Orazzo, Safran Christoph Deiler, DLR
11:45	15 min	Icing detection technologies evaluation - Remote ice detection	Alessandra Lucia Zollo, CIRA
12:00	75 min	Lunch	-
13:15	120 min	Icing detection technologies evaluation – Direct ice detection solutions: • Adaptive Icing Patch (AIP) • Ice Differentiator System (IDS) • Local Ice Layer Detector (LILD) • Short Range Particulate (SRP) • Fiber Optic Detector (FOD) • Atmospheric Hydrometeor Detector based on Electrostatics (AHDEL) • Atmospheric Measurement of Potential and ElectRic field on Aircraft (AMPERA) • Primary in-Flight Icing Detection System (PFIDS)	lan Roberts, AeroTex El Hassan Ridouane, Collins Aerospace Martin Pohl, DLR Pavel Badin, Honeywell Malte Frövel, INTA Rafael Sousa Martins, ONERA Stephan Le Garrec, Safran
15:15	10 min	SENS4ICE project conclusions	Carsten Schwarz, DLR
15:25	30 min	Networking break	-
15:55	85 min	EU projects MUSIC-haic and ICE GENESIS. EASA presentation on aircraft icing research needs. Considerations on future EU icing research strategy aligned with the European aviation industry, certification authorities and research clusters.	Moderation by Carsten Schwarz and Christoph Deiler, DLR Philippe Villedieu, ONERA for MUSIC-haic Estelle Laine, Airbus for ICE GENESIS Esther Garcia Gonzalez, EASA Stephan Bansmer, Coldsense Technologies
17:20	65 min	Networking reception	-
18:25	-	End of Event	-

ANY QUESTION?

Feel free to get in touch with us at:



































